Ei Alice Springs - Mt Isa -väli ole todellakaan mikään maisemareitti. Matkan kohokohtiin kuului kaksi sorsalintua ylittämässä tietä ja road trainin ohitus.

233361.jpg
Termiittikekoja

Mutta ensimmäinen yöpyminen Barklyn valtatien varrella oli sitäkin parempi. Maantien varrelle rakennetulle lepopaikalle oli raivattu tilaa myös teltoille. Telttaahan en nyt tarvinnut, koska olin järjstänyt auton takatilan siten, että mahdun nukkumaan sisällä. Auringon laskettua tein ruokaa ja hyvin syötyäni hain lepopaikan vesisäiliöstä "kenttäsuihkuun" auringossa lämmennyttä vettä. Pölyt huuhtova suihku tähtien alla on vaihtoehto sekin..!

233353.jpg
Grid eli ritilä. Estää karjan vaeltelun tilalta toiselle

Mount Isan ainoa kohde, joka minua kiinnosti oli (huomaa sanamuoto) paikallisen Suomi-seuran tilat ja etenkin sauna. Tilat oli purettu ja myyty... Eli se siitä. Työntekomielessä Mt Isa on varteenotettava vaihtoehto. Kaivostöihin pääsee ilman aikaisempaa kokemusta. 600 dollarin peruskurssi on maksettava itse, mutta sen jälkeen 4 työtä-4 vapaata -vuoroilla kääräisee 1800 dollaria viikossa! Ei paha, mutta jätin tilaisuuden nyt tällä kertaa väliin.

233359.jpg

Mt Isa itsessään on kasvanut 1920-luvulla avatun kaivoksen kylkiäisenä. Nyt asukkaita on noin 20.000, mutta huippukautena 70-luvulla asukkaita oli 10.000 enemmän, joista siihen aikaan suomalaisia oli 1500, eli 5 prosenttia. Nykyään suomalaisia on noin 80 ja kaikki sukupolvet mukaanluettuna noin 200.

Nämä tiedot tarjosi jyväskyläläinen miekkonen (jonka nimeä en nyt muista), joka tekee väitöskirjaa aiheesta.

233354.jpg
Kaivoksen arkea 1935. Oikealla Toivo Vintturi. (Mount Isan Suomi-Seuran arkisto)

Parin päivän levon jälkeen matka jatkui kohti Cairnsia. Vaihtoehtoja on kaksi: yläkautta tai alakautta. Alempi vaihtoehto vie isoa tietä pitkin Townsvilleen ja sitten rannikkoa ylös. Valitsin vaihtoehdon "yläkautta". Päätieltä pohjoiseen kohti Carpenterian lahtea. Tie oli päällystetty, mutta pääosin yksikaistainen.

233355.jpg

Karumba sijaitsee Carpenterian lahdella, noin 500 kilsaa lähimmästä isosta kaupungista. 300 asukkaan kylän väkiluku on oikeasti varmaan tuplat, koska urheilukalastus on iso tekijä täällä päin. Ja niin se näkyi hinnoissakin. Esim. yksi yö leirintäalueella, alennuksineen $20.

Kahden yön jälkeen jatkoin matkaa kohti itärannikkoa. Tie oli tavanomaisen tylsä, kunnes saavuin korkeammille seuduille. Great Dividing Range jakaa Australian "sarven" luonnonvedet kahteen suuntaan Carpenterian lahteen ja Tyyneen Valtamereen. Noin tuhannen metrin korkeudella on Millaa Millaa, jossa tylsä savannityyppinen ympäristö muuttui aivan erilaiseksi:

233358.jpg

Millaa Millaan lähistöllä on myös kivoja vesiputouksia:

233357.jpg
Millaa Millaa Falls

233363.jpg
Zillie Falls

233352.jpg
Enlinjaa Falls

Ja tuulivoimapuisto:

233362.jpg

Täältä olikin enää vähän toistasataa kilsaa Cairnsiin, itärannikon lomakohteeseen, jonne saavuin tänä aamuna. Täällä vietän sukellus- ja työjutuista riippuen kahdesta päivästä kuuteen kuukautta...heh.