Kämppäkaveri on sekaantunut Aucklandin julkkispiireihin. Tuossa jo monia viikkoja sitten Linda piti simppelin illallisen ja yksi vieraista oli hemmo nimeltään Ken Ring:

Ken on "sammakkomies". Hän ennustaa säätä koko vuodeksi. Mutta toisin kuin Kympin Uutisen loppukevennys, Ken perustaa ennustuksensa isompiin kuvioihin kuin sammakonreidet. Maa, ilmakehä, Kuu ja planeetat...ja Aurinko. Kävin hänen kanssaan pitkän jutustelun aiheesta ja perustana ennustuksille on matemaattiset mallit, jotka taas perustuvat edellämainittujen tekijäiden keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Lukion laaja fysiikka ja matikka ja aikanaan opitut sään peruskuviot (mitkä ei tosin toimi Aucklandin säässä!) saivat Kenin jutut vaikuttamaan uskottavilta. Mutta säätähän EI voi ennustaa tarkasti pitkällä aikavälillä! Niinhän se Föhrin Juha on sanonut...

Mutta tuli perjantai ja 27. helmikuuta. Ilta. Ulkona tuulee ja sataa kaatamalla. Ja mitäpä Kenin kirja (painettu 2008) kertoo tälle päivälle: "Stormy. Thunderstorms likely." Myrskyä. Melkoisen hyvä arvaus/ennustus! Ja sitten vertasin Kenin kirjan sääkarttaa ja MetServicen tilannekarttaa:

Kartta vasemmalla on valokuva kirjasta ja oikealla sääpalvelun kuva. Heti huomaa, että matalapaine Seelannin yläpuolella ja toinen oikealla alhaalla, Tasmanian eteläpuolella ovat hämmästyttävän lähellä ennustettua!

Ken kertoi, että hänen ennustuksensa menevät 70-85 prosenttisesti oikein. Ainakin suurin piirtein. Jokaista sadekuuroa ja kukkulan lämpötilaa ei voi tietää. Mutta kaiken kaikkiaan melkoisen vaikuttava opus!

Kömpelö, mutta hauska käännös täällä.